1-Hız: Trafikte can ve mal kaybını önlemek adına birçok yasal düzenleme yapılmıştır. Sürücüleri ve yayaları korumak için yapılan yasal düzenlemelerden en önemlisi hız sınırı ile ilgili yapılanlardır. Karayolları Trafik Kanunu’nun 50. Maddesinde motorlu araçların cins ve kullanım amaçlarına göre en fazla ve en az hız limitleri;
2-Emniyet Kemeri Takmama: Yasal zorunluluğa rağmen sürücülerin çoğu emniyet kemerini takmayı ihmal ediyor. Kaza kategorilerinin hepsinde emniyet kemerinin faydaları görünür. Pek çok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan trafik kazalarında emniyet kemeri çoğunlukla kurtarıcıdır. Emniyet kemerinin önemiyle ilgili bilinmesi gereken ilk şey çarpmanın etkisini azalttığıdır.
3-Uygun Olmayan Şerit Değişimi: Uygun olmayan şerit değişimi açık ve net bir yol olmadan sürücünün şerit değiştirmesidir. Sürücü şerit değiştirmeden önce gireceği şeritte sürülen araçların emniyetle geçişini beklemek zorundadır. Şerit değiştirme zorunluluğu varsa bu kurallara uygun yapılmalıdır. Trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştirilmemelidir.
4-Yol Hakkı Vermeme: Sürücüler geçiş hakkı olan araçlara öncelik vermek zorundadır. Kavşaklar, çok yönlü duraklar, yayalar ve diğer trafik işaretlerini içine alır.
İhlalleri sürücü eğitimi ve koçluk yoluyla kontrol edin!
Bu sürüş şekli tehlikeli olmakla beraber sürücünüzün trafik ceza puanını da olumsuz etkiler.
5-Uygun Olmayan Dönüşler: Dönüş yaparken yol kenarına uygun olmayan mesafe, dönüş sinyallerini kullanmamak, yanlış u dönüşleri bu ihlal içerisinde yer alır. Şerit değiştirirken veya sağa sola yapılan manevralarda diğer araçların ve yolun müsaitlik durumu göz ardı edilmemelidir. Trafiklerde dönüşlerin hangi yöne yapıldığı kadar önemli olan hangi tür yolda yapıldığıdır. Yanlış yapılan dönüşler trafik ceza puanını olumsuz etkiler.
6-Doğru Olmayan Geçişler: Bu davranış aşırı hızda ölümcül kazalara sebep olabilir. Uygun olmayan geçişler güvensizdir, diğer araçları da tehlikeye sokar.
7-Dikkatsiz Sürüş: Güvenli bir sürüş için trafik kuralları dikkate alınmalı. Güvenli olmayan sürüşleri önlemenin en kolay yolu sürücülerinizi eğitmektir.
Dikkatsiz sürüş şirketinizin imajına ve itibarına ciddi zararlar verir, can ve mal kaybına sebep olabilir.
Daha güvenli bir sürüş için;